pirmdiena, 2009. gada 16. februāris

Kultūra un māksla kā profesija

Atsaucoties uz veikto pētījumu par to, kā mainās cilvēku iepirkumi tika secināts, ka mājsaimniecībā, tēriņus nesamazina, bet iegūtos līdzekļus tērē savādāk. Ja agrāk nauda tika iztērēta lietu iegādei, tad šobrīd tendence mainoties uz to, ka cilvēki vēlas ieguldīt sevī. Piemēram, pirmo reizi sāk veidot mājas bibliotēku, iegādājoties labas grāmatas, biežāk apmeklē kultūras pasākumus, teātra izrādes, operu, baletu. Cilvēki izvērtē to, kas viņiem ir svarīgi, pievēršas lietām, kas sniedz gandarījumu.
Tāpēc kā būtu šī brīžā situācijā pievērsties profesijai, kas saistīta ar mākslu un kultūru? Varbūt kādam sens sapnis, izveidot savu personālizstādi tieši šobrīd var piepildīties, jo cilvēki šobrīd novērtē skaisto daudz vairāk un tiecas uz to. Varbūt sen esi vēlējies iepriecināt sevi ar gleznu, jo tieši šobrīd tie, kas iegulda naudu dara to apdomīgi, iepērk mākslas darbus, kuru vērtba nekritīsies, iepērk zelta rotas lietas.
Arī laikrakstā Diena šodien tiek pieminēts režisorā Redforda teiktais "Es tiešām notiekošo uztveru pozitīvi — kad laiki ir slikti, māksliniekiem vienmēr paveras jaunas iespējas," teicis Redfords. "Māksla vienmēr atradīs izeju."
Arī iepriekš laikrakstā aprakstītais “Galgalā — tieši muzeji, bibliotēkas, kinoteātri, koncertzāles ir tās vietas, kur cilvēki patveras grūtos laikos. Amerikas Lielās depresijas piemērs ir spilgts apliecinājums, ka kultūra uzplaukst krīzes apstākļos — Lielajai depresijai pateicoties, bija iespējams Holivudas zelta laikmets un mūzikholls, Selindžers, Ficdžeralds, Hems, blūzs un džezs.”
Tieši tā, baleta izrādē skatītāju zāle ir pilna un Jaunā Rīgas teātra izrādēm biļetes ir izpārdotas. Varbūt šobrīd ir vērts ar savu talantu iepriecināt sevi un citus?

Nav komentāru: